Skoči na glavno vsebino

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek, s katerim želimo ozavestiti tudi naše najmlajše o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno pridelano hrano, vključevanje osnovnih živil v obroke in spodbujanje zdravega načina prehranjevanja.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je 17. novembra 2023 potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!« Slogan poudarja uživanje kruha ter žitaric in izdelkov iz žit, saj je letošnje leto skupščina Organizacije Združenih narodov razglasila za Mednarodno leto prosa.

Tudi na naši šoli smo učencem za zajtrk ponudili pet glavnih živil Tradicionalnega slovenskega zajtrka: kruh, maslo, med, mleko in jabolka lokalnih proizvajalcev. Učencem šole smo skušali približati žitarice in izdelke iz njih, zato smo pripravili razstavo različnih vrst žita in moke. Spekli smo nekaj vrst kruha (ajdov z orehi, koruzni, beli, mešani s semeni, čebulni …) ter žemlje (iz bele moke, iz polnozrnate pirine moke, iz soržične moke). Seveda pa smo pečene pekovske izdelke tudi poskusili. Izkazalo se je, da slogan drži. Ko imamo domači, sveže pečen kruh za zajtrk, je res super dan.

Dostopnost